Soelie

Ken je dat? Dat je denkt in al je onschuld iets goeds te doen om dan tot je grote verbazing geconfronteerd te worden met emoties van een ander die je echt niet aan had zien komen? Waardoor jij dan weer diep geraakt wordt?

Ik denk dat de laatste keer dat me dit op deze manier over komen is, ergens op de middelbare school was of zo. En omdat ik juist niet zo’n flapuit ben en meestal de confrontatie uit de weg ga en vier keer excuses aanbieden blijkbaar ook niet hielp, komt dit toch behoorlijk bij me binnen.

Stom hè, ben je potjandorie 51 en dan wordt je weer keihard teruggeworpen tot in je middelbare schooltijd. Altijd de brave leerling zijn en dat je dan nét op het verkeerde moment één keer onbedoeld het verkeerde zei of deed en er volgde een tirade van de leraar die je tot op het bot voelde. Terwijl degenen die dat wekelijks mee maakten, het compleet koud lieten.

Nee, het is zeker niet mijn gewoonte mensen over de toeren te helpen of te raken. In mijn goede bedoelingen ben ik – mede door al het geroeptoeter rond covid dat ik zo beu ben en dat blijkbaar alles en iedereen mag overschreeuwen – me ergens mee gaan bemoeien wat ik beter niet had kunnen doen. Dat eindigde dus helemaal verkeerd.

Ik leerde mijn dochter al vroeg het toverwoordje “sorry”. Al klonk dat eerder als “soelie” in die tijd. Met soelie kon je alles weer goed maken. Maar soelie – zelfs vier keer – werkt blijkbaar niet altijd. Daar moet ik me dan maar bij neer leggen, want iets anders heb ik niet te bieden, maar jammer is het wel.

Een dag later blijkt soelie toch iets gedaan te hebben, al had ik dat berichtje liever gisterenavond nog gezien. Gelukkig maar, anders had ik mijn dochter alsnog moeten laten weten dat een van de belangrijke levenslessen die ik haar had geleerd, blijkbaar onzin was en dan zou ik als moeder toch mooi in mijn hemd hebben gestaan.

Nieuwe berichten in je inbox